22 Μαΐ 2009

Δημιουργία θαλάσσιου πάρκου με παράλληλη δημιουργία καταδυτικού κέντρου

Το νησί της Χίου αποτέλεσε πάντοτε κομβικό σταθμό στην πορεία των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων. Ειδικά η περιοχή της Λαγκάδας με το απόλυτα ασφαλές φυσικό λιμάνι του Δελφινιού, θα πρέπει να συγκέντρωνε μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας και επομένως η ύπαρξη ναυαγίων είναι κάτι που αναμένεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο του 2008 ομάδα επιστημόνων της εφορείας σε συνεργασία με το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Woods Hole κατέγραψε ψηφιακά τέσσερα νέα ναυάγια στον Άγιο Στέφανο, στα Πρασονήσια και ανατολικά του ακρωτηρίου Παχύ-Θόλος ενώ διαπίστωσε ότι γνωστό από παλαιότερα έρμα πλοίου στον Άγιο Ισίδωρο συνδέεται με κατεστραμμένο φορτίο αμφορέων.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (διαμόρφωση ακτογραμμής , βυθός με έντονο υποθαλάσσιο ανάγλυφο και νερά προσιτά στους αυτοδύτες. επιτρέπουν την σκέψη για λειτουργία καταδυτικού κέντρου, σε συνδυασμό με μελλοντική δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να τονιστεί ο μεγάλος αριθμός ατόμων που δραστηριοποιούνται στο σπόρ αυτό σε διεθνές επίπεδο .
Υπηρεσίες που θα μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο κέντρο είναι

Εκπαίδευση αυτοδυτών διαφόρων βαθμίδων
Εκδρομές για ελεύθερη κατάδυση και κολυμβητές (Snorkeling)
Καταδύσεις εξειδικευμένης μορφής για πτυχιούχους αυτοδύτες
Ναυαγιοκαταδύσεις
Νυχτερινές καταδύσεις
Εκδρομές / περιηγήσεις με σκάφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: