5 Φεβ 2007

2η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη "ΚΟΡΑΗΣ"

Το πρωί του Σαββάτου, 3 Φεβρουαρίου 2007, επιχειρήσαμε μια δεύτερη επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη "Κοραής".
Το σχέδιο δράσης περιελάμβανε ολοκλήρωση της καταγραφής του καταπληκτικού υλικού που υπάρχει στο Βιβλίο-Λεύκωμα, «Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία» που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα, με συγγραφέα τον Τζαμτζή Α.
Όμως, η κα Αριστούλα Κουφοπαντελή και η κα Δέσποινα Γεομέλου, είχαν άλλη άποψη. Γνωρίζοντας το θέμα της εργασίας μας από την προηγούμενη φορά, είχαν ετοιμάσει μια λίστα βιβλίων, στα οποία μάλιστα είχαν εντοπίσει και τις σχετικές αναφορές. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τίτλους βιβλίων από αυτά που μας υπέδειξαν: «Περί εξαρτισμού πλοίων» Γ. Κοτσοβίλλη, «Η εμπορική Ναυτιλία της Χίου» Α. Λαιμού, «Οθωμανικά ναυπηγεία στον παραδοσιακό ελληνικό χώρο» της Αικ. Μπεκιάρογλου-Εξαδακτύλου, «ΠΛΩΤΩ» της Τζ. Χαρλαύτη, «Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο-Ταρσανάδες και σκαριά», Υπουργείου Αιγαίου, «Τα παλιά επαγγέλματα και τα μαγαζιά στης Αιγνούσσας Χίου», της Σκ. Τσελέκου-Μπαρούνη, «Η σύγχρονος Χίος» του Στ. Βίου, «Ναυτικοί Οικισμοί της Χίου» του Α. Στεφάνου.

Το μέγεθος της βιβλιογραφίας και όχι οι «ανειλημμένες υποχρεώσεις», πρέπει να ήταν και η πραγματική αιτία που μετά από λίγο η ομάδα άρχισε να «φυλλορροεί».

Όσοι μείναμε, είχαμε την τύχη να δούμε τα υπέροχα χιώτικα καΐκια, -ανέκδοτο ζωγραφικό έργο του καλλιτέχνη κ. Ζωγράφου-, από την συλλογή Φ. Αργέντη, και να δεχθούμε σαν αναμνηστικό στην ομάδα , των ανατυπώσεων από το λεύκωμα «Α. Αστεριάδη. ΧΙΟΣ. Είκοσι πρωτότυπες λιθογραφίες» Αθήνα 1939, από συλλογή Φ. Αργέντη και αυτά.
Ευχαριστούμε θερμά.

Αμέντας Αποστόλης, Γανιάρη Σοφία, Ζαννίκου Κατερίνα, Νικολάου Κωνσταντίνος.
ΥΓ. Θα ξανάρθουμε , αλλά απροειδοποίητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: