Με τον «Αη- Γιάννη», το καραβόσκαρο που «ξερομαχά» στο Θόλος ήρθαμε για πρώτη φορά σε επ


Αλλιώς, τι συντροφοναύτες είμαστε ;
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ-XIOY. ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙBΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2006-2008 mail:gym-vront@sch.gr Ιστοσελίδα Γυμνασίου Βροντάδου: http://gym-vront.chi.sch.gr
πρώην ιδιοκτησίας Κ. Πλατίγκου.Ο βαρκαλάς, μαζί με το καραβόσκαρο, αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα σκαριά που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον 19ο αι. ενώ περιστασιακά έπλεαν στο Β. Αιγαίο από το 1915.
Η ονομασία τους θα πρέπει να συνδέεται με την λέξη «Barque”(Βάρκα) που συναντάται στην ναυτική παράδοση και άλλων χωρών. Το συγκεκριμένο σκάφος κατασκευάστηκε το 1927 στην Σκιάθο από Κυπαρίσσι και Πεύκο, και χρησιμοποιήθηκε σαν εμπορικό και αλιευτικό. Έχει μήκος 14.73 μέτρα πλάτος 5,18 μέτρα, και διαθέτει μηχανή Mercedes 180 HP.
.To Καραβόσκαρο «Άγιος Ιωάννης», πρώην ιδιοκτησίας Σταύρου και Γεωργίου Χούλη. Ο τύπος αυτός επιλεγόταν για μεγάλα σκάφη, που παλαιότερα είχαν συνήθως εμπορική χρήση, ενώ από τις αρχές του 20ου αι. κατασκευάζονταν και ως αλιευτικά για ψάρεμα μακριά από τις ακτές. Το συγκεκριμένο σκάφος κατασκευάστηκε το 1950 από τον καραβομαραγκό Ωρολογά στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, από τοπική ξυλεία. Έχει μήκος 20,98 μέτρα, πλάτος 5,6 μέτρα και διαθέτει μια μηχανή Burmeister 310 HP. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάφος αυτού του τύπου που έχει διασωθεί ως μνημείο του λαϊκού μας πολιτισμού. Με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Χίου έχει εκπονηθεί από το 1998 μελέτη συνολικής αποκατάστασης από τους μελετητές Κώστα Δαμιανίδη Αρχιτέκτονα μηχανικό και Αριστομένη Δημάκη Ναυπηγό, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα το σκάφος να έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στο καρνάγιο του Θόλους.
Και τα τρία αυτά σκάφη, κατάλληλα διαμορφωμένα, μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά» ενός στόλου παραδοσιακών σκαφών με τα οποία θα πραγματοποιείται μια σειρά δραστηριοτήτων του κέντρου.
Δημιουργία υπαίθριου ναυτικού Μουσείου.
Στο χερσαίο χώρο που προαναφέρθηκε , προτείνεται να δημιουργηθεί το υπαίθριο ναυτικό μουσείο με σκοπό να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρόσωπα, γεγονότα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ναυτική μας παράδοση.
Παλιές άγκυρες και εξαρτισμοί ιστιοφόρων, εργαλεία και μηχανισμοί από παλιούς ταρσανάδες, αλλά και παλιά σκαριά που τώρα βρίσκονται παραπεταμένα σε διάφορα σημεία του νησιού, μπορούν να αποτελέσουν το εκθεσιακό υλικό του υπαίθριου μουσείου.
Αλλά και το ίδιο το κανάλι μπορεί να αξιοποιηθεί σαν τμήμα αυτής της διαδρομής με προκαθορισμένες θέσεις για τα ξύλινα παραδοσιακά σκαριά της περιοχής, και με κατάλληλα διαμορφωμένα stand να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, την χρήση, τον ιδιοκτήτη, και τον κατασκευαστή τους.
Στον χώρο θα πρέπει να προβλεφθούν διαμορφώσεις και κατασκευές που θα προστατεύουν και θα προβάλουν τα εκθέματα αλλά και θα δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες αναψυχής στον επισκέπτη.
· Δημιουργία Μουσείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και ταρσανά
Το τέλος της περιπατητικής διαδρομής οριοθετείται με κατασκευές, οι οποίες ενταγμένες στο περιβάλλον της περιοχής, θα αξιοποιηθούν στις διάφορες δραστηριότητες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου μπορούν να φιλοξενηθούν και να προβληθούν τεκμήρια της ναυτικής μας παράδοσης όπως ναυτιλιακά έγγραφα, αντικείμενα, εργαλεία, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες αλλά και μαρτυρίες προσώπων. Προτείνεται η προβολή θεμάτων που σχετίζονται περισσότερο με «τεχνικά» θέματα κάτι που συνδυάζεται με το γενικότερο πνεύμα της πρότασης μας.
Στους στεγασμένους χώρους του ταρσανά και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων θα πραγματοποιούνται όλες οι ενημερωτικές, ψυχαγωγικές και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κέντρου (προβολή ντοκυμαντέρ, πωλητήριο, αναψυκτήριο, σχολή καραβομαραγκών, κυβερνητών παραδοσιακών σκαφών, και δυτών).
Η εναλλακτική πρόταση: Οικοτουρισμός.
Ο Οικοτουρισμός αποτελεί μια ειδική κατηγορία εναλλακτικού τουρισμού, που αναπτύχθηκε στις αρχές τις 10ετίας του ‘90, και για τον οποίο λόγω του «νεαρού» της ηλικίας αλλά και της φύσης του δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ένας κοινά αποδεκτός ορισμός.
Συναντάται με διάφορες μορφές όπως:
Τουρισμό προστατευόμενων περιοχών & υγροβιότοπων.
Προσφορά διαφοροποιημένων βιολογικών προϊόντων
Αγροτουρισμό.
Θρησκευτικό τουρισμό.
Γεωτουρισμό
Θαλάσσιο τουρισμό αναψυχής και περιπέτειας, όρος που ταυτίζεται συνήθως με τα σκάφη αναψυχής. Το γεγονός είναι βέβαια δικαιολογημένο αφού διαθέτουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, όμως σε ότι αφορά τον τόπο μας, εκτός ότι ακόμα και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης (Λιμενικές υποδομές– μαρίνες κλπ) υπάρχουν και συμπληρωματικές δραστηριότητες εναλλακτικού θαλάσσιου τουρισμού που δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς, και τις οποίες φιλοδοξούμε να αναδείξουμε.
Σχολικό έτος 2006-07:
Αθηναίος Χρήστος, Αμπελιώτης Μιχάλης, Παντελίδης Νίκος, Νικολάου Κωνσταντίνος, Συρρής Γιώργος, Ψαρούδης Μανώλης , Κοντού Εύα, Κοσσένα Αντωνία, Κουμέντης Γιάννης , Παληού Χριστίνα , Σαλλιάρης Γιάννης , Αμέντας Αποστόλης , Μανάρα Βασιλική, Μπάρα Αγγελική, Στείρος Γιώργος, Τσαρλή Θάλεια, Τσατσαρώνη Έλενα, Καρακόζη Ευτυχία, Λούρου Κική, Μαργαρίτη Χριστίνα, Φράγκου Αναστασία, Χούλη Καλλιόπη, Ψώρρας Μιχάλης, Ζαννίκου Κατερίνα , Ξυνταριανού Μαριάνθη, Γανιάρη Σοφία, Μουτάφη Μαρία, Μπαχά Κική, Μπιρλή Αναστασία, Ρέ Πηνελόπη, Σκανδάλη Μαριανθούλα, Φράγκου Παρασκευή.
Σχολικό έτος 2007-08
Γανιάρη Σοφία, Ζαννίκου Κατερίνα, Κουτσούδη Αγγελική, Μουτάφη Μαρία, Μπαχά Κική, Μπιρλή Αναστασία, Ντατσοπούλου Ελένη, Ξυνταριανού Μαριάνθη, Πετρίτση Μαρία, Ρέ Πηνελόπη, Σαλιάρη Σέβη, Σαλιάρης Κωνσταντίνος, Στείρου Θεοδώρα, Σώρου Χριστίνα, Τσούρος Ιάκωβος, Φράγκου Παρασκευή, Ψυλλά Δέσποινα.
Σχολικό έτος 2008-09
Αθηναίος Χρήστος, Αληράει Μαρκέλλα, Μουτάφη Ιωάννα, Κουτσούδη Μοσχούλα, Ματθαίος Μάρκος, Μούνδρος Αντώνης, Μπατούλης Γιάννης, Μπιρλής Μιχάλης, Ντατσοπούλου Ελένη, Πύρρου Στεφανία, Σαλιάρης Κωνσταντίνος, Σπανολιού Δέσποινα, Στείρου Θεοδώρα, Τριπολίτης Θεόδωρος, Τσούρος Ιάκωβος, Φύλλα Μαρίζα, Ψώρας Νικόλαος.