Με τον «Αη- Γιάννη», το καραβόσκαρο που «ξερομαχά» στο Θόλος ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή τον Γενάρη του 2007, όταν επισκεφθήκαμε τον ταρσανά του μαστρο Αντώνη του Χιώτη. Μάθαμε περισσότερα στη συνέχεια από τον καπετάν Γιάννη Μπεκριδάκη, που είχε πρωτοταξιδέψει μαζί του σαν «τζόβενο» .Όταν όμως ακούσαμε από τον μελετητή κ. Κώστα Δαμιανίδη , την σημασία του συγκεκριμένου σκαριού για την παραδοσιακή μας ναυπηγική, τις προοπτικές αξιοποίησης που δίνονται μέσα από την μελέτη αποκατάστασης που έχει εκπονηθεί, και τον ορατό πια κίνδυνο της ανεπανόρθωτης ζημιάς στο σκαρί από την εγκατάλειψη τόσων χρόνων, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε.
Πώς όμως μια περιβαλλοντική ομάδα όπως η δική μας μπορεί να συμβάλλει σε ένα τόσο πολυδάπανο σκοπό;. Θεωρήσαμε ότι στον τομέα της ενημέρωσης θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Γιατί μόνο αν η τοπική μας κοινωνία, ενημερωθεί σωστά και πεισθεί για την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα μιας τέτοιας προσπάθειας, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πιέσει σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ζητήσαμε λοιπόν από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου- με εντολή της οποίας έχει γίνει η σχετική μελέτη—αλλά και από τον ίδιο τον κ. Δαμιανίδη την παραχώρηση του φακέλου του «Αη Γιάννη», πράγμα που έγινε με μεγάλη προθυμία.
Σαν μέθοδο μελέτης προτάθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η κατασκευή ενός πιστού ομοιώματος του σκαριού, Έτσι οι καραβομαραγκοί της ομάδας έπιασαν αμέσως δουλειά χρησιμοποιώντας σαν «Ταρσανά» το εργαστήριο Τεχνολογίας του Γυμνασίου μας, το οποίο εφοδιάστηκε με τον κατάλληλο για την περίσταση εξοπλισμό. Εδώ σχεδιάστηκαν τα πατρόν, κόπηκαν και συγκολήθηκαν τα μέρη του σκελετού (καρίνα νομείς κλπ), εδώ τοποθετήθηκε το πέτσωμα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός. Στόχος μας η πιστή τήρηση των υποδείξεων της μελέτης, ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο ρεαλιστική εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Η απασχόληση αυτή, παρά τις διαφωνίες, τις δυσκολίες, και τις αστοχίες, που συνεχώς παρουσιάζονται, μας έχει συνεπάρει. Νιώθουμε σαν εκείνους τους καραβομαραγκούς στον Μαραθόκαμπο, 58 χρόνια πριν, που «έκτιζαν» με μαεστρία το πραγματικό σκαρί. Και αν ισχύει ότι το σύμπαν συνομωτεί για να πραγματοποιήσει αυτό που πραγματικά επιθυμείς, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε πάνω στο κατάστρωμα του «Αη Γιάννη» που θα πραγματοποιεί την θριαμβευτική του επιστροφή, στα γνώριμα νερά του Αιγαίου.
Αλλιώς, τι συντροφοναύτες είμαστε ;
Αλλιώς, τι συντροφοναύτες είμαστε ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου